Wat zijn meridianen?

Meridianen zijn energiebanen die de “Chi”, ook wel de levensenergie genoemd, naar de bij behorende organen transporteren.

Deze zijn al 3000 jaar voor Christus ontdekt, herkend en ontwikkeld.

Ze worden in de acupunctuur, acupressuur en reflexologie gebruikt.

De meridiaan stroom is een voortdurende beweging van energie, die in een bepaalde richting door het lichaam vloeit.

Tevens is het een gesloten systeem met een heleboel drukpunten, ook wel de reflexpunten genoemd.

Deze punten zijn een soort energiekolkjes met een gelijke trilling en met een specifieke draairichting.

Elke meridiaan die een aantal punten met elkaar verbindt, heeft een eigen stroomrichting.

Hoe stroomt de energie?

De energie stroomt ook in de richting van de wijzers van de klok door de twaalf hoofd meridianen.

De energieomlooptijd per meridiaan bedraagt 2 uur.

Tijdens die twee uur is de bijbehorende meridiaan heel actief en kan het beste beïnvloed worden.

De tegengestelde meridiaan heeft in die periode weinig energie.

Het overzicht van hoe de energie gedurende de dag door de meridianen stroomt wordt ook wel het meridiaanwiel of de orgaanklok genoemd.

Er zijn 14 hoofdmeridianen, deze worden onderverdeeld in:

–           2 functiemeridianen
–           2 middellijnmeridianen
–         10 orgaanmeridianen, verdeeld in yin en yang

In het Oosterse medische model zijn er twaalf belangrijke organen met energetische functies of invloedssferen, waarvan er 6 Yin en 6 Yang zijn.

De Yin-orgaan energetische functies zijn het Hart, Milt, Longen, Nieren, Lever en de Kringloop. Deze Yin-functies zorgen voor het bewaren van vitale stoffen en hebben te maken met voeding, regulatie, transformatie en het bewaren van energie, bloed, vloeistoffen en de levenskracht.

Yin-functies worden beschouwd als diepgaander en essentiëler voor het vitale functioneren dan de Yang-functies.

De Yang-orgaan energetische functies zijn de Dunne Darm, Drievoudige Verwarmer, Maag, Dikke Darm, Blaas en de Galblaas. Deze Yang-functies zijn vooral actief en hebben te maken met het afbreken van voedsel en vloeistoffen en de opname van voedingsstoffen en de circulatie van “voedende energieën” door het uitscheiden van overbodige stoffen.

Het meridiaanwiel volgt de volgende meridianen:

1.    Centrale meridiaan

Deze reguleert de hersenen en wordt beïnvloed bij emotionele stress, angsten en leerproblemen. Hij bevindt zich midden op de romp aan de voorkant.

2.    Gouverneur meridiaan

Deze reguleert de lichaamsfunctie en is betrokken bij problemen met de wervelkolom en de suiker- en stofwisseling. Hij bevindt zich midden op de romp aan de achterkant.

3.    Maagmeridiaan

Reguleert m.n. de maag en de spijsvertering. Bij blokkades ontstaan oprispingen, winderigheid, allergieën, astma, problemen met knieën, enkels en kaakgewricht, pijn in de lies en kiespijn. Op emotioneel gebied nerveuze spanningen, prikkelbaarheid, ergernis, teleurstelling en gebrekkige innerlijke harmonie. Het beginpunt ligt onder het oog en het eindpunt op de voeten op de tweede teen. Yang-energie.

4.    Miltmeridaan

Regelt bloedvaten, bloed en het transport hiervan en de spiertonus. Bij blokkades zijn er problemen met de bloedsuikerspiegel, diabetes, bloedafwijkingen, allergieën, gebrek aan eetlust, winderigheid, diarree, pijn in de wervelkolom en gewrichten, zwakke of traag bewegende ledematen, bindweefselzwakte, aambeien of spataderen. Op emotioneel gebied verdriet en gebrek aan waardering. Het beginpunt ligt op de mediale nagelhoek van de grote teen en het eindpunt ligt 10 cmonder de oksel. Yin-energie.

5.    Hartmeridiaan

Reguleert bloed en bloedvaten en bloedsomloop. Bij blokkades ontstaan problemen met hart en bloedvaten, onregelmatige pols- en hartslag, bloedend tandvlees, spraakstoornissen, pijn in de schouders en problemen met het buigen van de onderarm en hand. Op emotioneel gebied liefdesproblemen, plankenkoorts, onredelijk gedrag, hysterie, opwinding , slapeloosheid, en buitensporig dromen. Het beginpunt ligt onder de oksel en het eindpunt op de top van de pink aan de binnenzijde. Yin-energie.

6.    Dunnedarm meridiaan

Reguleert de lichaamssappen. Bij blokkades ontsaan een pijnlijke en rommelende buik, spijsverteringsproblemen (diarree, constipatie), darmschimmels, allergieën, problemen met de mond, gebit en ogen, hoofdpijn, oorpijn, tinitis (oorsuizen), tenniselleboog, pijn in de schouders, problemen met het strekken van de arm en het draaien van de nek. Op emotioneel gebied gebrek aan eigenwaarde, gebrek aan vreugde, verdriet, somberheid en  haat. Het beginpunt ligt op de top van de pink aan de buitenzijde en het eindpunt voor de gehoorgang. Yang-energie.

7.    Blaasmeridiaan

Activeert alle andere meridianen, reguleert de blaas. Bij blokkades ontstaan urineretentie, incontinentie, moeilijkheden bij urineren, gevoel van slapte, problemen met onderlichaam en prostaat, spit, klachten van de wervelkolom, beperkte beweging van de heupen en pijn bij het buigen van de knieën. Op emotioneel gebied rusteloosheid, problemen met zelforiëntatie, zelfbewustzijn, innerlijke rust en uithoudingsvermogen. Het beginpunt ligt naast het oog aan de binnenkant en het eindpunt  ligt bij de kleine teennagel aan de buitenkant. Yang-energie.

8.    Niermeridiaan

Reguleert de waterhuishouding in het lichaam. Bij blokkades ontstaan nierinfecties, oedeem, seksuele problemen, problemen met de urinewegen, ademhaling, huid, hart, zenuwen en beenderen, slechte tanden, slaapstoornissen. Op emotioneel gebied seksuele onzekerheid, angst en problemen met trouw. Het beginpunt ligt onder de voet en het eindpunt bevindt zich bij de knobbel van het sleutelbeen. Yin-energie.

9.    Kringloopmeridiaan

Reguleert de hart- en bloedsomloopfuncties. Bij blokkades ontstaan problemen met hart en bloedsomloop, bloeddruk, pijn op de borst, menstruatieproblemen, vermoeidheid, concentratie- en geheugenzwakte. Op emotioneel gebied problemen met vergeving, jaloezie en berouw. Het beginpunt ligt op de tepel en het eindpunt bevindt zich op het puntje van de middelvinger. Yin-energie.

10.          Drievoudige Verwarmer meridiaan

Deze meridiaan heeft geen bijbehorend orgaan, maar zijn functies beïnvloeden alle 11 andere meridianen. Hij functioneert als thermostaat en past onze lichaamstemperatuur aan als de temperatuur buiten verandert. Geeft een psychisch en fysiek evenwicht. Bij blokkades ontstaan klier- en hormoonstoornissen, weergevoeligheid, oorsuizingen, gevoeligheid voor infecties en vermoeidheid. Hij is ook betrokken bij schouderproblemen en tennisellebogen. Op emotioneel gebied depressie, problemen met innerlijke balans en nonchalance. Het beginpunt ligt op de ringvinger aan de buitenkant en het eindpunt bevindt zich aan het eind van de wenkbrauw. Yang-energie

11.          Galblaasmeridiaan

Reguleert de galblaas (werkt nauw samen met de lever) en spijsverteringsklieren. Bij blokkades ontstaan gal- en spijsverteringsstoornissen, storingen in de leverfuncties, allergieën en/of toxines, bloedarmoede en hoofdpijn tengevolge van verkeerde voeding. Op emotioneel gebied boosheid, problemen met besluitvaardigheid en doelbewust handelen, doelloosheid. Het beginpunt ligt naast het oog aan de buitenkant en het eindpunt ligt op de 4e teen buitenkant. Yang-energie.

12.          Levermeridiaan

Reguleert de lever en stofwisseling. Bij blokkades ontstaan spijsverteringsproblemen, allergieën, verzwakt immuunsysteem, menstruatieproblemen, problemen met pezen, spierkrampen, gezichts- en nagelproblemen. Op emotionele gebied geïrriteerdheid, boosheid, frustratie, woede en depressie, onevenwichtigheid en ongelukkigheid. Het beginpunt ligt op de grote teen aan de buitenkant en het eindpunt ligt net onder de tepel. Yin-energie.

13.          Longmeridiaan

Reguleert de longen, de bovenste luchtwegen, bloedcirculatie en waterhuishouding. Bij blokkades ontstaan griepinfecties, lage weerstand, vermoeidheid, oedeem, astma, ademhalingsproblemen, problemen met zweetafscheiding, pijn in armen en schouders. Op emotioneel gebied verdriet, zorgen en intolerantie. Het beginpunt ligt bij het kuiltje van de schouder en het eindpunt ligt aan de binnenkant van de duimnagel. Yin-energie.

14.          Dikkedarm meridiaan

Reguleert de dikke darm, slijmvliezen van de bovenste luchtwegen, helpt bij het uitscheiden van slakken. Bij blokkades ontstaan darmstoornissen, pijnlijk rommelende buik, diarree en verstopping, verkoudheid, amandelontsteking en hoofdpijn. Op emotioneel gebied problemen met het kunnen loslaten, schuldgevoelens, geen eigenwaarde. Het beginpunt ligt aan de buitenkant van de nagelhoek van de wijsvinger en het eindpunt ligt op de hoek van onze neusvleugels. Yang-energie.

Een meridiaanmassage wordt met name gegeven als er bij de voetreflextherapie onverklaarbare pijnpunten zijn die niet samenhangen met de reflexzones op de voeten of handen. Maar ook als er een sterk verschuivende pijnbeleving in het lichaam is en er grote pijnreacties op de voeten of de handen zijn, als er een energetische ondersteuning nodig is van een bijbehorende orgaan, maar ook bij littekens op de energiebanen.
Verder bij klachten zoals vermoeidheid door verontreiniging en hoofdpijnklachten die samenhangen met lever, galblaas en blaas, whiplash etc.